Roskilde med Susanne Nilsson

Igår hade jag och Susanne Nilsson bestämt oss för att åka över till grannen, Danmark, för att besöka Roskilde Airshow och se Danmarks första twilight airshow. Vädret var soligt och varmt men blåsigt, fast det hindrade inte oss.

Klockan 15 träffades vi på svenska sidan och därefter åkte vi i gemensam bil över till Danmark och försökte luska ut vart vi skulle köra för att komma till Roskilde. Men tack vare bra inprogrammering av GPS’en från Susannes sida så kom vi snart rätt och vi anlände i Roskilde centrum ca 16.00. När bilen väl var parkerad så tog vi oss bort mot Roskilde Domkirke, som blev vårt första mål för dagen.
_SLN5488

Efter att ha tittat lite på utsidan och även tittat på inträdet till domkyrkan så tog vi oss först en liten runda runt byggnaden. Här letade vi, förutom efter bra vinklar av domkyrkan från utsidan, även efter lite gamla byggnader runt om kring. VI var nog båda lite besvikna av att vi inte hittade fler gamla hus som bevarats. Mitt emot ingången (i alla fall om du tillhör de kongelige i Danmark, för det är bara för dessa som man öppnar huvudporten till domkyrkan) fanns ett litet knallgult hus i alla fall.

_SLN5495

När vi knallade runt domkyrkan hittade vi även en gravplats som ligger strax till vänster framför domkyrkan (om du står med näsan mot huvud entrén) där det fanns en grav med ett liggande ankare på, dock var grinden låst så vi kunde inte komma in där, så jag fick ta en liten annorlunda bild för att få inblicken här.

_SLN5500

När vi tagit oss runt hela domkyrkan och fotat en massa så hittade vi ett litet ”hål i väggen”, som var ingången till Roskilde Museet for samtidskunst. Även här var väggarna knallgula med kontrasterande grön dörr. Här var dock inte så mycket att se inne på gården så det blev inte så långvarigt besök här. Vi skulle ju in i Domkirken.

_SLN5511

Inne i Domkirken fanns där en uppsjö med kistor som tillhört gamla danska regenter, väldigt gediget pyntade (de flesta i alla fall), likaså väggar och tak var väldigt dekorerade. Som ni kan tänka er så var ju inte jag och Susanne helt ensamma där inne så att få bilder som var helt personbefriade var nästan omöjligt.

_SLN5598_SLN5541

Efter att vi knallat runt här inne och fotat som galningar så kände vi att allt var gjort och vi valde att gå ut och istället hitta ett ställe att käka på innan vi for ut till flygplatsen där vi skulle försöka fota mökerflygning.

På hörnet mitt emot Domkirken, på väg upp mot torget, så ligger rådhuskällaren där vi blev serverade god mat och mycket mat, så mätta och nöjda var vi när vi tog oss på en massa vägar runt i centrum för att se om vi kunde hitta något mer trevligt att fotografera här inne innan vi återvände till bilen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s