Glimmingehus + Christinehof slott

I tisdags hade jag och Susanne Nilsson beslutat oss för att ta en liten foto tur till bland annat Glimmingehus. Ingen av oss hade varit på någon guidad tur där så den hoppade vi på nu så vi fick lite mer ”kött på benen”. Vädret såg ut att bli bra, om än blåsigt, och blåsigt var det.

Så strax innan klockan 11 parkerade vi bilarna och gick och införskaffade biljetterna och därefter gjorde vi kamerorna i ordning och redo för action. För att lyckas få med hela byggnaden så fick vi snällt backa hela vägen tillbaka till byggnaden på andra sidan borg gården.

SLN_1606279.jpg

Där var många fler än Susanne och jag så vi var diplomatiska och såg till att alla andra fick gå in och gå väg innan oss, så kunde vi fota lite när rummen var tomma 🙂 Dock fick vi se till att dels hinna med vår egen grupp och dels hinna iväg innan nästa grupp anlände och började fylla rummen på nytt. Det var intressant information man fick om denna medeltidsborg som började byggas 1499.

Efter turen här inne så undersökte vi lite på egen hand också, då vi inte gick igenom vissa rum på grund av att vi var så många. Och att komma åt och fota utan en massa folk i vägen är ju inte det lättaste, men vi lyckades nog ganska så bra ändå. Ljusförhållandena var inte de bästa här inne. Ljuset utifrån hade inte så många eller stora vägar att ta sig in och väl inne var det mest små lampor ( i bästa fall) eller stearinljus, så man fick allt kräma på lite högre ISO.

SLN_1606291.jpg

Efter Glimmingehus så körde vi mot Christinehof slott, en tur som tog oss på ett par oanade vägar. En var en avstängd väg så vi fick köra bort om Spjutstorp för att komma runt och sen tillbaka mot Skåne Tranås för att sedan köra vidare mot Andrarum. Dessutom så föreslog Susannes GPS att vi skulle helt plötsligt vika av från vägen och köra skogsväg istället. Dock visade det sig bara att denna skogsväg tog oss mer eller mindre tillbaka till där vi kommit ifrån så vi hälsade på bönderna längs vägen två gånger. *haha* Men andra gången så struntade vi i att vika av där och fortsatte på Andrarumsvägen istället och hamnade då rätt.

Väl på Christinehofs slott så hade de mörka och hotfulla molnen börjat dra in och blåsten var påtaglig även här innåt land. Dock så såg det välidigt glest ut med bilar vilket gjorde oss glada för då behövde vi inte trängas.

SLN_1606320.jpg

Vårt första mål var att fika, men när vi kom fram till byggnaden (till höger i bild) så var där stängt. Hmmm det var ju inte bra, vi som var fikasugna! Nåja vi knallade vidare upp till huvudbyggnaden och där blev vi stående. NU fattade vi varför där inte var så mycket bilar. Christinehofs slott var bara öppet till och med den 7 augusti och nu var det den 9’e. Jaha, då får vi traska runt lite på området istället och se vad vi kan fota där och så får vi väl planera in ett återbesök nästa år i stället. Vi hittade inte så mycket i kring byggnaden, ett par får som förde ett jäkla liv hittade vi.

Nej nu återvände vi till bilarna och beslutade oss för att köra till Alunbrukets kaffestuga istället. Jag fick äran att köra först denna gången, och kaffestugan ligger typ bara runt hörnet från Christinehofs slott så det var ju inte så långt eller svårt att hitta dit OCH de hade inte stängt.
Nu skulle vi äntligen få fika i alla fall. Här var gott om folk på besök faktiskt och riktigt gott var det med hembakade kakor. IMG_1530

värmen saknade vi i alla fall, men Susanne blev nog uppvärmd av att få en hel kanna kaffe för sig själv 🙂

IMG_1529

och kakorna var väldigt goda.

Härefter knallade vi bort för att göra ett besök på Alunbruket. Tyvärr är det ju bara magasinet som står kvar, dock finns det många trevliga byggnader här vid kaffestugan som troligen också är från samma epok, första hälften av 1600-talet. Dessa bebos dock av privatpersoner så där kunde vi ju inte gå och fota. Istället gick vi bort till vad som vi trodde skulle vara mer av intresse. Det visade sig dock bara vara slagghögarna kvar från Alunbrukets tid, många kullar var här och de flesta övervuxna av bland annat ljung. Dock mötte vi en extremt social och kelsjuk häst här inne. Det gick nästan inte att fotografera honom, för så fort du gick ett par steg bort så kom han genast efter och tryckte huvudet upp emot dig och skulle bli klappad. Till sist fick Susanne ställa upp och stå och klappa honom samtidigt som jag gick ett par steg bort och tog bilden.

SLN_1606343.jpg

När vi kände oss klara här och började gå tillbaka mot bilarna så kände vi även hur det började stänka, så vi klarade oss så gott som hela dagen utan regn, som tur var. När man sen skulle sitta i bilen på väg hem så kändes det inte som att det gjorde så mycket om det regnade. Dock blev det inte många droppar vi fick i alla fall.

Men vi hade en trevlig dag och några foton kom vi hem med ändå.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s