Besök på kärnkraftverk

I fredags var jag och två av mina arbetskollegor inbjudna på en guidad tur på Barsebäcks kärnkraft verk. Dock visade det sig att en av dem fick lämna återbud och stanna kvar och jobba istället.
Själv var jag eld och lågor och så uppspelt. Jag hade ju inte varit på Barsebäcks kärnkraftverk sen jag gick på gymnasiet. Då var det i full drift, nu är det däremot under nedmontering.
Allt kärnbränsle är redan ivägskickat till mellanlagring för att sedan åka till slutlagring där det ska vara i ca 100 000 år. Nu håller man på att klippa isönder/skära isönder de delar som funnits i reaktortanken och sedan ska dessa skickas med fartyget Sigrid till mellanlagring och sedan slutlagring i ca 1000 år. Själva reaktortanken ska tas bort hel, så den ska man inte ge sig på att dela upp i mindre delar. Dock hade man ett litet problem med det, traversen i kärnkraftverket lyfter 430 ton… men tanken väger 530 ton! Så man kommer att få ha något som håller emot och pressar på med de sista 100 tonen underifrån.

11 nyfikna personer samlades utanför ingången klockan 13.00 och vi blev emottagna av en väldigt trevlig anställd som skulle berätta för oss om verker samt även ta oss på den guidade turen. Som fotonörd hade jag snabbt som attan ansökt om att få fototillstånd där och det blev beviljat. Det är bara EN i varje sällskap som får tillstånd. Så alla övriga fick snällt antingen låsa in sina mobiltelefoner eller stänga av dem under vår vistelse där.

Efter lite information och en film så var det dags att ta på sig jackan och slå följe med två vakter och vår guide och gå in på området där vi stannade på vissa platser och fick mer information, både om verkets historia men även om andra ställen, så som Harrisburg och Tjernobyl.

När vi väl rundat byggnaderna och stod på rätt sida, där vi skulle gå in:

SLN_1609313.JPG

fick vi veta att det finns ETT enda fönster i hela byggnaden och vi skulle två vångar över det. Varför man satt ett fönster är det ingen som riktigt vet, men det är säkert någon fix idé som arkitekten haft, dock är det bara en trappa där fönstret finns så ingen som hade mycket nytta av det. Så här ovan ser ni Sofia (reaktor 1, bortre) och Bengt (reaktor 2, den hitersta). De svarta lodräta strecken hade man inte heller någon aning om varför de fanns för de hade inte heller någon funktion.
Så in gick vi och här skulle vi då hänga av oss jackorna (om vi inte var extremt frusna av oss) och ta på oss extremt stora sockiplast innan vi gick vidare. Viktigt var att man INTE trampade på insidan av avdelaren utan att ha på sig sockiplast och samma sak när man skulle ut, man fick INTE trampa utanför med sockiplasten.

SLN_1609319.JPG

Man skulle även iklä sig en gul hjälm och en vit rock.

Därefter knallade vi igenom detektorer och gångar.

SLN_1609321.JPG

och stora dörrar

SLN_1609322.JPG

hiss upp till 12 våningen och sedan fick vi gå de andra två våningarna upp.

SLN_1609324.JPG

Här kom vi sedan in till visningskorridoren där man kan se in i reaktorhallen:

SLN_1609326.JPG

här stannade vi till och fick en hel del information om bassänger, indelningar, vart de olika sakerna varit och var etc. Sedan knallade vi ner för att bege oss in i våningarna undertill, där vi bland annat bekantade oss med turbinen och generatorn

SLN_1609353.JPG

Det var även här som jag lämnade över kameran till tur guiden för att ta vårt gruppfoto. Han lyckades fånga oss alla på bild (fast han hade kunnat zooma in lite).
Något man inte har snålat med i de här byggnaderna är rör!

SLN_1609359.JPG

Efter 3 timmar var vi tillbaka vid vakten och vi hade fått massor med insikt i hur det var på den tiden som kärkraftverket var aktivt till hur det är nu. En kul länk som guiden gjorde var att precis som i Simpsons så är kontrollrummen helt analoga här och var aldrig något annat.
Fick med mig en hel del trevliga foton härifrån men skulle så gärna ha nördat mer där men med tanke på att vakterna skulle se till att hålla ihop gruppen och guiden hade sitt schema att hålla så fick jag snällt se mig överkörd när det gällde att vilja springa runt och fota. Jag pratade snällt med vakterna och fick vid ett par tillfällen lov att göra en avvikelse för att få några foton utan att de jagade på mig till resten av gruppen. 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s